Het eerste jaar

De zomer nadert weer, ik ben nu ruim een jaar bezig als freelancer. Tijd voor een korte terugblik. Mijn eerste jaar als freelancer is me in alle opzichten meegevallen. Ik heb veel meer opdrachten gehad dan ik had verwacht en ik heb er zelfs plezier in om veel meer uren te maken  dan ik voorheen deed.
Mijn verwachting was dat ik twee of drie jaar nodig zou hebben om een eigen klantenkring op te bouwen en voldoende opdrachten binnen te kunnen halen. Dat blijkt dus niet nodig. Al na een half jaar moest ik soms opdrachten weigeren omdat ik er geen tijd voor had. Ik heb intussen een paar vaste opdrachtgevers, die zeer regelmatig terug komen met grotere of kleinere opdrachten. Ook gebeurt het al steeds vaker dat ik niet zelf offertes hoef uit te brengen, maar dat ik gevraagd word voor een vertaling. Het is heel fijn om te merken dat de kwaliteit die ik lever blijkbaar goed en gewaardeerd wordt.
Het werk zelf vind ik ook heel leuk om te doen. Als ik bezig ben met handwerkboeken voelt het telkens weer alsof ik van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken. En het is geweldig om mijn eigen werk terug te zien. Zo ging deze week deze website online. En kreeg ik onlangs deze stapel boeken toegestuurd, een paar van de boeken die ik in de loop van het jaar heb vertaald voor Vitataal.
Wat wel nog een beetje zoeken is, is de balans tussen werk en privé. Waar ik vroeger het werk achter me liet als ik naar huis ging, gaat het werk nu ook thuis voortdurend door. Maar ik merk dat ik dat veel minder erg vind omdat het mijn werk is. Dat geeft zo veel voldoening dat ik daar graag mijn avondje vrij voor opgeef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *